Világvége a régi. Újságíró a múlté. Más idők jönnek.

2013. május 17., péntek

              Lányka itthon van a héten - amit én cseppet sem bánok. Igen: azért mert önző vagyok. Jól esik, hogy nincs nyavalygás, nincs hiszti, nincs kiabálás (nem, nem én szoktam kiabálni, hanem a gyermek), nincs vergődés, nincs agymenés és hasonlók. Én igazán elismerem, hogy sokat fejlődött, mióta közösségbe jár: látom a rajzait, hallom a hosszú verseket, dalokat - tudom, hogy néha (na jó: nagyon néha) táncolnak  és tornáznak, de egyszerűen mindezek mellett úgy érzem, a lányom elbutul odabent. A hülyeség az ragad, és ennek leginkább itthon isszuk a levét.

Mindeközben nekem is sokkal több energiám marad nap végére. Rájöttem, igazából abban fáradok ki, hogy reggel felkelek, keltem a gyermeket - lelket verek magamba, meg a gyermekbe - felöltözöm, és nyüsztetem őt is öltözködni - beleimádkozok  egy bögre tejet, meg aztán őt is az autóba, pedig tudom, hogy nem akar menni - elrohanok vele az oviba - gyors bevásárlás - futás haza főzni. Megint öltözés - megint autó - vissza a gyermekért alig picivel 11 után - és hazajön és kezdődik a nyavalygás, mert sem az energiáit nem kötötték le bent, de még csak a kedve sem jó:  megint halálra unta magát, amíg a szőnyegen ücsörgött, és műanyag állatokat tologatott. 

Na, ez a héten kimaradt: konkrétan madarat lehetne velem fogatni, mert nem fáradtam bele abba, hogy az egyetlen imádott lányommal veszekedjek, miközben csak szeretni szeretném, meg ölelgetni, meg beszélgetni, meg játszani, meg... Egy angyal megint... Csak már nem tudom, hogyan mondjam szépen a pedagógusoknak, hogy miért is nem akar oviba menni....

9 megjegyzés:

  1. Huuh, de jó nekem, hogy nincs ilyen gondom..Az ovi mögöttünk 1 perc séta, na jó a Lánykával 2 perc. A gyermek imád oviba járni, nem unatkozik,ott is alszik.Könyörögni kell, hogy már induljunk haza. :)

    VálaszTörlés
  2. nincs a közelben más megoldás? ez az oviév már a vége felé van, szerintem nem sértődnek meg ha már nem megy. jövőre meg hátha változnak a dolgok.

    VálaszTörlés
  3. Hát, gyalog nálunk sajnos nem megy - pedig milyen jó is lenne! De legalább harminc perc séta (amit mondjuk babakocsival még lehet nem is bánnék annyira, legalább levegőzik majd a kisebbik is), de egyrészt sietni kell haza, mert olyan hamar menni kell megint, hogy semmire nem maradna itthon időm - másrészt meg a járdák katasztrofikusak: nem csak szűkek, de össze-vissza állnak, csupa bosszankodás lenne a séta. A következő ovi a szomszéd faluban van (abban meg túl sokan vannak már - ráadásul járatlan utak vezetnek oda, jóidőben még oké, de térdig érő hóban biztos nem szívesen indulnék el egyedül kocsival).
    Egyébként, ha érdekeseket csinálnak, vagy legalább kimehetnek az udvarra, vagy sétálni viszik őket, akkor nagyon szívesen megy. Meg van saját tornaszobájuk - a trambulintól - a szivacsokon - labdákon - mászóköteleken át tényleg minden, de sokszor még oda sem viszik át őket. Pedig tényleg két métert kellene megtenni a csoportszobából. Szóval unja magát -- én még nem láttam olyan négyévest, aki inkább ült volna a szobájában, mint hogy menjen a szabadba... óvónéni is egy kicsit belefáradt már az évbe, meg értem én, hogy itt fáj, meg ott, meg nehéz lehajolni...de hát ez egy ilyen szakma... mondom én.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is vedd ki erre az évre, kár harcolni vele.

    VálaszTörlés
  5. Még néhány nap kellene a projektem befejezéséhez. ugye még nem készülsz csomagot lerakni?:)))(bírd még ki egy kicsit!:) )

    VálaszTörlés
  6. hát, a héten még itthon van :) én nem bánom, sőt...
    Andi, odébb van az még. Szigorúan bent tartom öt hétig...

    VálaszTörlés
  7. Négy évesen anya mellett a legjobb!
    Mondom én hm - 30 év "óvónéniség" után.
    Lilink is otthon maradt, s milyen jó így!
    Persze, ehhez ANYA is szükségeltetik.

    Nem kellemes olvasni az óvodai tunyaságról.
    Midőn jó idő lett, már vágtáztunk is a Dunához - olykor óvónőhöz nem "méltó" módon.
    Kacagnom kell, ha eszembe jut a szitu, amikor megróttak, mert ugrándoztunk, futottuk, ahelyett, hogy kettes sorban vánszorogtunk volna...
    AZ utóbbi időben két "jó" környéken lévő óvoda életébe is bepillantottam - hát....


    VálaszTörlés
  8. Márta, én lennék a legboldogabb, ha kicsit 'eszeveszett' óvónőink lennének (már elnézést), akik még tudnak gyerekek lenni az enyém mellett. Értem én, hogy idős ő is, a dajka sem fiatal, nehéz lehajolni, meg szaladgálni, (meg rendet is kell tartani - bár a magam részéről a kettőt abszolut el tudom képelni egymás mellett) - jelen pillanatban nekem is az, ennek ellenére ezerrel vetem bele magam a bohóckodásba, ha a lányomnak ahhoz van kedve. Olyan jó lenne, ha igazi gyerekkora lehetne odabent is...

    VálaszTörlés
  9. Úgy tervezem, hogy szerdán adom postára a csomagot, de a tutit fogom jelezni:)

    VálaszTörlés